Alcoolul în sarcină - 7 dintre cele mai frecvente întrebări şi răspunsurile lor

01.07.2015 12:49

Sarcina poate reprezenta pentru marea majoritate a femeilor un motiv de mare bucurie şi fericire. Faptul că urmează să fie mame şi că în interiorul lor creşte o nouă viaţă, reprezintă cel mai de preţ lucru care li s-a întâmplat până în acel moment. Cu toate acestea, sarcina vine şi cu o serie de restricţii de care nouă mamă trebuie să ţină cont: grijă la alimentaţie, preferabil renunţarea la fumat şi restrângerea la minim a expunerii chiar şi indirecte la fumul de ţigară, efectuarea unui efort fizic mediu pentru a evita suprasolicitarea şi … subiectul de astăzi: de ce ar trebui să renunţăm la consumul de alcool pe perioada sarcinii.

În ziua de astăzi, majoritatea medicilor recomandă renunţarea la consumul de alcool pe toată durata sarcinii sau cel mult un consum minim şi cât mai rar. Vă invit în cele ce urmează să explorăm împreună 7 dintre cele mai frecvente întrebări pe care o gravidă şi le poate pune referitoare la acest subiect:

•             Există o perioadă în timpul sarcinii în care consumul de alcool este sigur şi nu dăunează copilului?

Nu. S-a dovedit ştiinţific faptul că expunerea fătului la alcool în primele luni de la concepţie duce la malformaţii congenitale, iar expunerea în ultimele luni de sarcina se asociază cu dimensiuni fetale mai mici şi o greutate mai mică la naştere. În plus, expunerea în ultimul trimestru de sarcină poate distruge cel puţin o parte din neuronii care se produc în cerebel (efect care este ireversibil).

 

•             Care sunt urmările consumului de alcool în sarcină?

Un făt expus la alcool în perioada pre-natală poate suferi malformaţii congenitale şi în cazuri mai grave (de expunere repetată şi la cantităţi mari de alcool), se poate naşte cu sindromul alcoolic fetal (FAS). La acestea se adaugă un risc crescut de avort spontan, naştere prematură şi complicaţii în timpul naşterii.

 

•             Ce înseamnă sindromul alcoolic fetal (FAS)?

FAS este un ansamblu de malformaţii şi incapacităţi ce cuprinde deficite de creştere, retard mintal, întârzieri în dezvoltare, probleme comportamentale, anomalii la nivelul inimii sau a altor organe şi anomalii faciale caracteristice.

 

•             Ce cantitate de alcool este sigură şi nu dăunează copilului?

Nu există nici o cantitate de alcool care să se fi dovedit a fi sigură pentru copil. Desigur, ştim că ingerarea de cantităţi mari (peste 90 ml alcool absolut/zi) cauzează naşterea unui copil cu FAS, dar chiar şi în cazul unui consum moderat pot apărea dizabilităţi mintale (de ex.un nivel scăzut al IQ-ului), deficite la nivelul atenţiei, memoriei şi a abilităţilor senzoriale şi motorii.

 

•             În ce măsură placenta îl poate proteja pe făt de expunerea la alcool?

În nici o măsură! Alcoolul ingerat de mama ajunge în sângele ei, apoi foarte repede ajunge la placentă, unde o traversează şi pătrunde în sângele fetal. Concentraţia de alcool care ajunge în sângele fetal este egală cu cantitatea de alcool din sângele mamei!

 

•             Cum este, mai exact, afectat fătul de consumul de alcool?

Odată ce alcoolul ajunge în sângele fetal, întregul corp al fătului, începând cu vârful degetelor şi terminând cu sistemul nervos, este afectat.

Organul direct afectat de consumul de alcool este creierul. Alcoolul omoară în mod direct neuronii din creierul fătului şi interferează cu migrarea neuronilor şi a celulelor gliale, astfel încât o anumită parte a creierului se poate forma incorect sau chiar deloc. De asemenea, el interferează cu creşterea şi dezvoltarea dendritelor şi cu formarea conexiunilor precise dintre sinapse.

 

•             Pot consuma alcool în timpul perioadei de alăptare?

Ca şi în cazul sarcinii, alcoolul ingerat de mamă ajunge în lapte în aceeaşi cantitate care se regasete în sângele matern! Aşadar efectele alcoolului asupra copilului vor fi direct proporţionale cu cantitatea ingerată. Astfel, ar fi mai înţelept să se elimine consumul în special în primele luni de viaţă (când alăptarea are loc foarte des), iar ulterior să nu se depăşească o cantitate de 150g vin, 2 beri sau 40g băuturi alcoolice tari pe parcursul unei zile. Se poate limita expunerea la alcool dacă copilul este alăptat înainte să se consume alcoolul.